Pravé ruské pirohy

Když šel v pohádce ruský Váňuška do světa na zkušenou, upekla mu hodná maminka do ranečku na cestu piroh. A když ho snědl a vrátil se, napekla mu z radosti celou mísu pirožků. My dnes představíme originální ruský recept na pravé ruské pirožky s mletým masem.

Příprava tohoto skvělého jídla je opravdu jednoduchá, tak pojďme na to.

Ingredience pro 4 porce

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 150 g másla nebo rostlinného tuku
  • 2 polévkové lžíce suchého droždí
  • 2 žloutky a 2 celá vejce
  • 125 g smetany nebo jogurtu
  • půl lžičky soli
  • 1 lžičku cukru
  • 500gr mletého masa
  • cibule
  • mletý pepř

Příprava jídla

Masová náplň

Na dvou lžicích oleje zesklovatíme drobně krájenou cibuli, přidáme 500g jemně mletého vepřového masa, přidáme malou lžičku soli, půl lžičky pepře, zamícháme orestujeme, podlijeme trochou vody a podusíme do měkka. Necháme vychladnout.

Těsto

Sypké přísady promícháme, přidáme tuk nakrájený na kousky a rukama vpracujeme co nejvíc do mouky. Pak přidáme vejce, žloutky a smetanu a rychle vypracujeme nelepivé těsto.

Těsto rozdělíme na tři díly, aby se s ním lépe pracovalo. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme placku asi tři milimetry silnou. Nařežeme na díly, které plníme lžičkou masa. Mohou to být obdélníky, které přeložíme do čtverce. Čtverce, které přeložíme do trojúhelníků. Nebo obdélníky, jež spojíme na vrchní straně do ozdobného „hřebínku“… Spoje buď zpevníme vidličkou nebo je můžeme nařezat a s proplést – hlavně, aby se při pečení neotvíraly.

Pirohy s masem dáme na mírně vymazaný plech, potřeme zbylými rozšlehanými bílky a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme asi 20 minut, až jsou pirohy zlaté.

Dobrou chuť, kdo chce může pirohy namáčet do kysané smetany. Pirohy můžeme jíst samotné nebo se zeleninou.