Pravý vánoční čaj

KVListy

Co potřebujeme na čaj vonící adventem

  • 1 jablko nakrájené na kousky
  • 1 hruška nakrájená na kousky
  • hrst podrcených šípků
  • 1 lžička ibišku
  • kus celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • šťáva z jednoho pomeranče

Všechny ingredience, krom pomerančové šťávy, smícháme. Zalijeme horkou vodou a necháme 10–15 minut louhovat. Scedíme a necháme lehce zchladnout. Pak do čaje přidáme připravenou pomerančovou šťávu a dle potřeby dosladíme medem.

A nyní už slibovaný

Pravý vánoční čaj

  • hrst okvětních plátků růže
  • 1 lžička maliníkového listí
  • ½ lžičky pomerančové kůry
  • kousek tlučeného kardamomu
  • 1 hřebíček

Všechny ingredience smícháme a zalijeme horkou vodou. Necháme deset minut vylouhovat, scedíme a popíjíme. Pro intenzivnější aroma je možné přidat ke směsi i půl lžičky sypaného černého čaje.

Vánoční koření

Kdo nemá přesně to, co obsahují naše dva recepty,  může si vystačit ještě s dalším kořením

Hřebíček – jde vlastně o sušená poupata hřebíčkovce vonného. Cítíte vůni horkého svařeného vína? To je přesně on, kouzelné koření, které umí i skvěle tišit rozbouřené zažívání. Svaříte-li místo vína černý čaj s brusinkovým džusem, přidáte-li med, hřebíček, skořici, špetku muškátového květu a rozinky, vykouzlíte dokonalý adventní prohřívací čaj.

Vanilka – jde o jedno z nejdražších koření. Pravý a opravdu kvalitní vanilkový lusk může vyjít i na stokoruny. Jako přírodní léčivo může pomoci snížit horečku a také jde o afrodiziakum. Sladká vůně se hodí téměř do jakéhokoliv čaje. Vyzkoušejte ji třeba k pečenému jablku. A pozor – vanilku přidáváme až jako poslední ingredienci, jinak bychom její chuť degradovali.

Skořice – štiplavé koření, bez kterého by štrúdl nebyl tím, čím je. Koření posiluje srdce, imunitu a zlepšuje náladu. Pokud ji chuťově propojíte s pomerančem, neuděláte chybu.

Kardamom – jde o drahé koření, dříve se jen tak k někomu nedostalo. Jeho omamná vůně vás očaruje. Bude vám s ním dobře a chmury zmizí. Přimíchejte si jej do černého čaje, doslaďte medem a hrníček ozdobte plátkem pomeranče.

Badyán – prohřeje tělo i v té nejkrutější zimě. Navíc zároveň s tím, jak nás prohřívá, organismus zároveň i čistí. Notovat si bude zejména se švestkami, nejlépe v pečeném čaji.

Ať Vás vánoční čaj zahřeje, hezké svátky