Zimní jídla jsou také polévky

KVListy

Po Novém roku se každý bojí stoupnout na váhu, jelikož nás vánoční svátky donutí mlsat cukroví a další dobroty. Navíc v chladném zimním počasí si málokdo z nás jde zaběhat ven. Je proto potřeba upravit si jídelníček a dát si zdravý oběd a dietní večeři. Ani jednou týdně se postit není na škodu.

Ale to všechno by mělo začít už před vánočním shonem. Asi jednoduše je možné říct, že za zimní jídla se dají jednoznačně označit všechny polévky bohaté na zeleninu. Tělo potřebuje dostatek vitamínů, zahřát žaludek a je dobré nezapomínat i na spánek.

Řekneme si jaká zimní jídla si můžeme vařit, aby jsme si pročistili organismus a možná i shodili nějaké to kilo dolů.

Co můžeme v zimě v kuchyni vykouzlit a co bychom měli omezit

Jedením z typů je Bavorská kapustičková polévka

Ingredience

  • 1 kg růžičkových kapustiček
  • 150 g cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 50 ml bílého vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • čerstvé pečivo k podávání

Příprava jídla

1 Kapustičky očistěte, nařízněte zespodu do kříže a ve vroucí osolené vodě je vařte 10 minut. Potom ihned zchlaďte studenou vodou. Cibuli opečte v hrnci na másle dosklovita, přidejte majoránku a kmín, zalijte vínem, nechte odpařit a pak přilijte vývar a smetanu. Přiveďte k varu a dovařte cca 8 minut.

2 Část vařených kapustiček úhledně nakrájejte a odložte, zbytek rozmixujte do polévky. Osolte, opepřete, dochutíme muškátovým oříškem. Polévku podávejte ozdobenou nakrájenými kapustičkami a doplněnou čerstvým pečivem.

Kapustičky očistíte tak, že odstraníte vrchní zvadlé listy, případně seříznete košťály a před úpravou je opláchněte vodou. Čerstvou zeleninu i rozmraženou spíš jen povaříme. Jíme bez pečiva.

Dobrou chuť