Domácí chléb je nejlepší

Kvalita pečiva v obchodech stále klesá a úměrně se zvedá cena. Navíc, jak už je všeobecně známo, bílé pečivo není pro zdravý životní styl zrovna správná volba. Pokud pečivo kupujete, nikdy nevíte, co všechno obsahuje a můžete se setkat i s takovým překvapením, jako je zapečený brouček nebo dokonce i myší bobek.

Ti co mají domácí pekárnu, si také mohou pěstovat svůj vlastní žitný kvásek. Semínka a ořechy lze u nás koupit i v dobré kvalitě. Ale je nutné počítat s tím, že kvalita surovin je v tomto případě stejně důležitá jako pečlivá příprava kvásku a proces pečení.

Kvásek se připravuje minimálně 4 dny před pečením, už to je první starost, která na Vás čeká. Pečení zabere skoro celý den, plánujte je raději na víkend.

Do menší uzavíratelné misky dejte 2-3 polévkové lžíce žitné mouky a 4-5 lžic vody. Zamíchejte a nechte do druhého dne uzavřené na teplém místě. Další den přidejte 2 lžíce žitné mouky a opět 3 lžíce vody, tak aby výsledná konzistence byla kašovitá. Tento postup opakujte po dobu 4 dnů.

V den pečení ráno vezměte velkou misku, nasypejte do ní 650 g žitné chlebové mouky. Je možno celkové množství vytvořit i kombinací různých druhů. Poté přidejte 180 – 200 g vytvořeného kvásku, 400 ml vody, 3 čajové lžičky soli, 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje a nakonec nasypejte dle chuti různá semínka a oříšky. V našem případě slunečnicová a dýňová semínka postačí.

Nastavte program Těsto a zapněte. Na budíku si nastavte časovač na 5 hodin. Občas se může stát, že se při míchání těsta v pekárně se těsto nahromadí na jednu stranu, je potřeba to zkontrolovat.

Po 5 hodinách zapněte program na pečení (trvá asi hodinu) a nakonec nechte ještě cca 15 minut chleba v pekárně dojít.

Dobré, ale méně kvalitní jsou chlebové směsi, které z pochopitelných důvodů obsahuji již malé množství konzervačních látek, a sušený kvásek nemusí vždy perfektně vyjít. Skutečnými mistry v pečení chleba jsou Němci. Často i německé suroviny patří k těm nejkvalitnějším. U nás si můžete vybrat od mnoha i jiných výrobců.

Samozřejmě se řiďte především návodem k Vaší pekárně, každá je jiná, takže časy ani programy nemusí odpovídat návodu.

Chleba s tvarohovou pomazánkou, jarní cibulkou, červenou paprikou a ředkvičkami může být pro každého malým jarním koncertem.

Dobrou chuť.