Grilovací sezóna pomalu začíná

Grilování patří k oblíbeným letním činnostem mnoha lidí, ale vůni grilovaných pochutin již můžete ucítit už nyní. Stačí pár slunných víkendů  a už se objevují první nadšenci.Oblibě se těší zejména klasické grily na dřevěné uhlí. Své příznivce ovšem mají také plynové a elektrické grily.

Vepřová krkovička je královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat, najdete nepočítaně.

ingredience pro přípravu podle našeho typu :

  • krkovička plátky 2 cm
  • na jeden plátek krkovičky si připravte jednu cibuli
  • pepř, sůl, paprika, olivový olej a česnek postačí na  lehkou marinádu
  • domácí žitných chléb
  • papriky, hráškové lusky
  • kyselé okurky

Jak na to

Marinovat můžete i dva dny, ale jednou denně je potřeba maso přeložit. Rozhodně by maso nemělo plavat v oleji, proto stačí plátky masa lehce potřít mašlovačkou. Grilujeme cca 10 – 17 minut

Cibule se připraví zvlášť v hrnci nebo na pánvi. pod ní stačí trocha oleje a kousek másla. Po orestování přidáme pár lžic láku z kyselých okurek.

Papriky a hráškové lusky grilujeme jako přílohu budˇ na sucho nebo s troškou olivového oleje.  Domácí žitný chleba můžeme lehce opéct a popřít česnekem jako topinku.

Při grilování je důležité dbát na to, aby tuk a šťáva z grilovaných pokrmů neodkapávaly přímo do plamenů. Jinak vznikají nebezpečné rakovinotvorné látky, které navíc kazí chuť připravovaného jídla. Elektrické grily s kontaktní dekou a odkapávací nádobkou mohou z grilování udělat doslova umělecké dílo.

Už jste připraveni, tak dobrou chuť.

CzechEnglishGermanJapaneseRussianVietnamese