Špízy z mletého masa

Opravdová lahůdka mohou být špízy z mletého masa. Cele špejle, jak jsou dlouhé postačí k jednoduchému a přitom slušnému pohoštění. Klasické na grilování je maso jehněčí, ale postačí i kombinace vepřového s hovězím. Když mleté tak důkladně.

Potřebujeme k přípravě:

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 2 lžičky chilli
  • svazek petrželky
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vajíčko
  • drcený kmín
  • lžička mleté skořice
  • sůl a pepř
  • špejle

 

Postup je jednoduchý :

Připravíme si mleté maso. Maso je lepší když si ho melete sami a dokonce i dvakrát. Výsledek s vlastního mletého je hlavně chuťově mnohonásobně lepší.

Je důležité důkladně promíchat oba druhy masa. Po spojení a promíchání masa teprve přidáme vajíčko a veškeré koření. Vše opět promícháme a připravenou masovou směs zabalíme do potravinářské fólie nebo zakrytou v misce a necháme ji alespoň dvě hodiny odpočinou a zatuhnout v ledničce nebo ve sklepě.

Špejle můžeme předem namočit do vody, omezíme tím jejich hoření. S lehce namočenýma rukama ve vodě si rozdělíme maso na stejné části vytvoříme z nich válečky, do kterých následně vložíme namočené špejle a dotvarujeme je do výsledného tvaru.

Špízy grilujeme na dobře rozpáleném a připraveném grilu z každé strany 3-4 minuty. Můžete je postupně  otáčet a tím dosáhnout křupavé krusty po celém povrchu špízu, ale na kontaktních elektrických grilech si dokonalé opečení nastavíte sami. Hotové špízy je dobré ponechal minutku odpočinout. Servírovat je můžete s černým pečivem nebo zeleninovým salátem, kdo jak má rád. Domácí tatarka, dresing s bylinkami nebo nasekaná mladá cibulka s bílým jogurtem špetkou soli a mletým pepřem mohou dodat špízu albánskou kouzelnou chuť.