Hnus – hovězí nářez umazán solí

Hnus,  podle původního receptu ze Švédska je vynikající roastbeef.

Suroviny

    • 2 kg roštěná Nízké
    • 1 l voda
    • 130 g sůl
    • 1 lžíce cukr
    • 0,50 lžička pepř celý
    • 4 ks bobkový list

Pěkný kousek roštěné vcelku necháme zmrznout v mrazáku. Nerozmražený dáme do pekáče, nesolíme ani nekořeníme, vložíme do trouby vyhřáté na 75°C a při této teplotě bez přikrytí a podlití pečeme 10 – 12 hodin (není třeba kontrolovat, při teplotě 75 °C se nepřipálí). Zatím uvaříme 1 litr vody se solí , cukrem, celým pepřem, bobkovým listem a necháme vychladnout. Maso po upečení marinujeme v nálevu (osvědčil se mikrotenový sáček) v lednici asi 6 hodin. Po odležení krájíme na co nejtenší plátky.

Původní kuchyní tohoto receptu je Švédsko, doba přípravy je cca 14 – 17 hodin