Jablečný a pampeliškový med

Med z jablek a zázvorů dodá vlákninu, pektin a vitamín C.

Budeme na to potřebovat:

  • 1 kg očištěných jablek
  • 750 kg cukru
  • 3 – 4 cm očištěný kořen zázvoru
  • 1 citrón
  • 1 plechovka ananasu nakrájeného na kostičky

Můžete na to použít jakékoliv jablíčka, hlavně je důkladně omýt, vykrojit jadýrka, oloupat a nakrájet na kostičky. Zázvor též oloupejte a nakrájejte na kostičky. Očištěná a nakrájená jablka dáte do hrnce a k nim přidáte plechovku ananasu se šťávou, očištěný nakrájený zázvor a pomalu vaříte. Změklá jablka s ananasem a zázvorem umixujete. Přidejte šťávu z jednoho citrónu a cukr. Tuto směs vařte, déle jak hodinu na mírném ohni než zhoustne. Nezapomeňte občas promíchávat, aby se med nepřipaloval. Mícháme do  zhoustnutí. Nakonec horký jablečný med nalijte do sklenic, zavíčkujte a otočíte vzhůru dnem, dokud nevychladne. Kdo chce, může med sterilizovat 20 minut v zavařovacím hrnci.

Je vhodný na dnešní virovou dobu i při nachlazení, do jakéhokoliv čaje přidáme tento výborný med.


Ještě jeden recept na pampeliškový med.

Budeme potřebovat:

  • 200 hlaviček pampelišek
  • 1 citrón
  • 1 kg krystal cukru

Postup:

Když z jara kvetou pampelišky, tak si nasbíráme dvě stě hlaviček, které důkladně opereme. Dáme do hrnce a zalijeme jedním litrem vody, přidáme omytý a nakrájený citrón. Uvedeme do varu a vaříme deset minut. Potom přecedíme přes plátýnko. Do odvaru přidáme kilo krystalového cukru a za občasného míchání, vaříme hodinu i déle, až směs zhoustne. Necháme trochu vychladnout a nalijeme do sklenic. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, aby se víčka uzavřela.