Turistický čtvrtek s prohlídkou vodárny v Drahovicích

Ve čtvrtek 13. listopadu 2025 se u autobusové zastávky č. 6 u tržnice směrem na dolní Drahovice shromáždilo dvanáct turistek. Krátce před desátou hodinou dorazil autobus, do kterého všechny nastoupily.

„Na zastávce u Lídlu se ke skupině připojily ještě dvě členky a další účastnice čekaly na zastávce Drahomíra. Výprava se tak rozrostla na osmnáct žen.“

Program začal příjemnou procházkou přes nový odpočinkový most, odkud turistky pokračovaly po cyklostezce podél řeky Ohře. I když ráno panoval lehký mráz, počasí se postupně vyjasnilo a cesta získala krásnou, téměř malířskou podzimní atmosféru.

U Drahovické lávky přešla skupina na druhý břeh, a to po šesti osobách, jak je předepsáno. Po krátké chůzi už dorazily k areálu drahovické vodárny, hlavnímu cíli výletu.

Vedoucí výpravy paní Eva návštěvu předem ohlásila panu Johanovskému, který turistky srdečně přivítal a provedl je celým areálem. Během prohlídky jim podal poutavý a odborný výklad o historii i současném fungování vodárenského provozu.

Historie a vývoj vodárny v Drahovicích

Drahovická vodárna má bohatou historii. Byla vybudována jako součást modernizace městského vodárenského systému, aby dokázala zajistit dostatek kvalitní pitné vody pro neustále se rozrůstající Karlovy Vary. Stavba probíhala v letech 1961–1967 a od svého uvedení do provozu představuje jeden z hlavních pilířů městského zásobování.

V průběhu dalších desetiletí prošla vodárna třemi rozsáhlými rekonstrukcemi, díky nimž se zvýšila její kapacita a byl zaveden moderní technologický provoz odpovídající přísným ekologickým i bezpečnostním požadavkům.

Současný areál tvoří několik navazujících technologických celků:

Mechanická část

Zajišťuje prvotní, hrubé předčištění přiváděné vody a odstranění mechanických nečistot.

Biologická část

V této fázi probíhá čištění pomocí biologických procesů, které výrazně snižují obsah organického znečištění.

Kalové hospodářství

Slouží ke zpracování, zahušťování a dalšímu nakládání s kaly vznikajícími při úpravě a čištění vody.

Průměrný denní přítok činí 24 000 m³ odpadních vod. Vyčištěná voda je následně vypouštěna zpět do řeky Ohře. Celý provoz je dnes plně automatizován a řízen moderními průmyslovými řídicími systémy, které zajišťují vysokou účinnost i bezpečnost.

Po prohlídce si turistky ještě společně zhlédly krátký dokumentární film o historii a vývoji areálu. Poté poděkovaly panu Johanovskému za jeho čas, ochotu a zajímavý výklad a vydaly se zpět do města.

Příjemně strávený den završily společným obědem v restauraci Jumba, kde si pochutnaly na tradičních českých jídlech. Všechny účastnice se shodly, že šlo o velmi poučný a krásně prožitý listopadový den, na který budou rády a dlouho vzpomínat.

Příjemně strávený den završily společným obědem v restauraci Jumbo, kde si pochutnaly na tradičních českých jídlech.

 

Všechny účastnice se shodly, že šlo o velmi poučný a krásně prožitý listopadový den, na který budou rády a dlouho vzpomínat.


Related Post