Opravdová lahůdka mohou být špízy z mletého masa. Cele špejle, jak jsou dlouhé postačí k jednoduchému a přitom slušnému pohoštění. Klasické na grilování je maso jehněčí, ale postačí i kombinace vepřového s hovězím. Když mleté tak důkladně.
Potřebujeme k přípravě:
- 400 g mletého vepřového masa
- 400 g mletého hovězího masa
- 2 lžičky chilli
- svazek petrželky
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 vajíčko
- drcený kmín
- lžička mleté skořice
- sůl a pepř
- špejle
Postup je jednoduchý :
Připravíme si mleté maso. Maso je lepší když si ho melete sami a dokonce i dvakrát. Výsledek s vlastního mletého je hlavně chuťově mnohonásobně lepší.
Je důležité důkladně promíchat oba druhy masa. Po spojení a promíchání masa teprve přidáme vajíčko a veškeré koření. Vše opět promícháme a připravenou masovou směs zabalíme do potravinářské fólie nebo zakrytou v misce a necháme ji alespoň dvě hodiny odpočinou a zatuhnout v ledničce nebo ve sklepě.
Špejle můžeme předem namočit do vody, omezíme tím jejich hoření. S lehce namočenýma rukama ve vodě si rozdělíme maso na stejné části vytvoříme z nich válečky, do kterých následně vložíme namočené špejle a dotvarujeme je do výsledného tvaru.
Špízy grilujeme na dobře rozpáleném a připraveném grilu z každé strany 3-4 minuty. Můžete je postupně otáčet a tím dosáhnout křupavé krusty po celém povrchu špízu, ale na kontaktních elektrických grilech si dokonalé opečení nastavíte sami. Hotové špízy je dobré ponechal minutku odpočinout. Servírovat je můžete s černým pečivem nebo zeleninovým salátem, kdo jak má rád. Domácí tatarka, dresing s bylinkami nebo nasekaná mladá cibulka s bílým jogurtem špetkou soli a mletým pepřem mohou dodat špízu albánskou kouzelnou chuť.