Jak známo, Římané víno milovali a pili ho na mnoho způsobů. Nezřídka kdy do něj přidávali i různé koření, což víme z historie vína. Tak dali vzniknout i dnešnímu svařáku. Vždyť posuďte sami, jak málo se od dnešních receptů na svařené víno liší, ten z jedné z prvních kuchařek na světě, z kuchařky Marca Gavia Apicia, který do vína přidával skořici, hřebíček, bobkový list, tymián a koriandr. O rozšíření svařeného vína po Evropě se pak postarala římská válečná tažení.
A Vy jej podle známého receptu můžete snadno a rychle udělat doma, a určitě za třetinovou cenu, než se nabízí ty „nejlevnější“ v komerčních stáncích vánočních trhů, často pod kuratelou místních mocipánů. To se i jeden svařák pekelně prodraží.
Na přípravu zhruba 4-5 hrníčků svařáku budete potřebovat:
- 1l červeného vína
- 1-4 kousky skořice (dle chuti)
- 5-15 kusů hřebíčku (opět dle chuti)
- cca 6 polévkových lžic cukru
- kůru z citrónu nebo pomeranče (je možné použít i kůru z jiných citrusů)
- další koření dle chuti: muškátový květ, badyán či rozinky
Svařené víno navíc vdechne vašemu domovu atmosféru blížících se Vánoc a provoní celý dům.
Pro zahřátí stačí jediný šálek.