/Plzeň, tisková zpráva/
Festival polévky už potřinácté provoní Plzeň. Ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska přímo před zraky diváků budou vařit vyhlášené nejen plzeňské restaurace a bistra. Návštěvníci mohou ochutnat asijskou exotiku, středomořské speciality, rybí polévky i českou klasiku. Festival se koná 19. září od 11.00 do 17.00 hodin v areálu Plzeňského Prazdroje.
Desítky druhů polévek v podání stálic i nováčků festivalu, tak bude vypadat podzimní edice. „Festival polévky se koná v Plzni už potřinácté a pořád je o něj obrovský zájem jak ze strany kuchařů, tak ze strany návštěvníků. Máme obrovskou radost, že si Festival polévky za dobu své existence získal své stálé postavení na plzeňské gastronomické mapě. Poslední dva ročníky jsme kvůli nepříznivé pandemické situaci museli zrušit, o to víc se na ten letošní těšíme,“ říká Matěj Halaš, jeden z organizátorů festivalu, a zároveň dodává: „Jsme si vědomi křehkosti současné situace, proto klademe důraz na dodržování všech bezpečnostních opatření. Samozřejmostí je dezinfekce na místě. Budeme sledovat počet návštěvníků a regulovat kapacitu v areálu. Zároveň žádáme všechny návštěvníky, aby z důvodu ochrany svého zdraví i zdraví ostatních respektovali všechna opatření.“
K ochutnání budou polévky ze všech koutů světa – od asijských přes středomořské až po africké. Těšit se návštěvníci mohou na podzimní dýňovou polévku, ruský boršč, francouzskou cibulačku a bujabézu, asijské pho, finskou lososovou polévku nebo třeba i zabijačkovou a dršťkovou polévku. Nebudou chybět ani vegetariánské a veganské polévky, které pořadatelé přehledně označují. Festivalu se zúčastní plzeňské restaurace a bistra. Na žádném ročníku ještě nechyběla restaurace Šach Mat a ani tentokrát nevynechá. Festival již dobře znají také například Restaurace U Koně, Wok u Fugiho, Fantova Rybárna nebo Dobré jídlo světa od Evy. Ani letos nebudou chybět festivaloví nováčci – vařit polévky v kotlíkách poprvé budou Polífkárna na cestách či Řepánek. Festival je otevřený také neziskovým a kulturním organizacím.
Festival polévky myslí i na ekologii. „Již několik ročníků za sebou servírujeme do biologicky rozložitelných misek z cukrové třtiny. Ekologický aspekt celé akce je pro nás velmi důležitý,“ vysvětluje Matěj Halaš.
Jako každý rok se bude vařit přímo na místě před zraky návštěvníků ve 40litrových kotlích dovezených až z Maďarska. To začne v 9.00 hodin, o dvě hodiny později se polévky budou servírovat. Standardní velikost porce je 300 ml. Všechny polévky jsou navíc soutěžní, a tak návštěvníci mohou v neděli 19. září hlasovat o tu nejlepší.
Vstup na festival je zdarma. Více informací najdete na www.festivalpolevky.cz