Italský chléb z Janova

REKLAMA

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 12 g kvasnic (v originálním receptu bylo uvedeno „lievito di birra“, což jsem si vyložila jako pivovarské kvasnice, které prostě běžně nemívám)
  • 1/2 sklenice vlažného piva (v receptu bylo „vlažné vody“, ale chtěla jsem nějak nahradit ty pivovarské kvasnice, tak jsem ohřála dvanáctku)
  • špetka soli (ta v receptu vůbec nebyla, ale nedalo mi to, neosolit chleba!)

Postup

Kvasnice necháme vzejít v trošce vody, přidáme případně lžičku cukru (přidala jsem).

Mouku dáme do mísy, přidáme kvásek a pivem zaděláme vláčné a pružné těsto. V míse pod utěrkou ho necháme v teple 40 minut kynout. Pak z něj vyválíme tři oválné placky o výšce cca 1 cm, dáme na plechy, vyložené papírem na pečení, propícháme je vidličkou, jak nás napadne a necháme zase 40 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 200°C a placky pečeme cca 30 minut. Po vytažení z trouby přetřeme štětcem, namočeným v osolené vodě. Placky dostanou hezčí lesklejší vzhled.

Dobrou chuť s česnekovým máslem a rajčaty, nebo okurkovým salátem s kysanou smetanou, nebo jen s olivami a nebo s opečenými krevetami, či s jakoukoli rybou a citronem možná i limetkou.

Růžové víno ve dvou se vždy hodí na závěr s pistáciovými oříšky.

[carousel_slide id=’9109′]