Ne. Lis 24th, 2024

Renomovaný chirurg promluvil: „Co je skutečnou příčinou kardiovaskulárních chorob?“

REKLAMA

Lékař Dwight Lundell je bývalý šéf chirurgie v Banner Heart Hospital, Меса, ve státě Arizona. V témže městě spravoval i svou kliniku Cardiac Care Center.

Nedávno ukončil chirurgickou praxi a začal se soustředit na léčbu kardiovaskulárních onemocnění pomocí dietoterapie. Je zakladatelem Healthy Humans Foundation, organizace, která se zaměřuje na zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva.

Bombardováni vědeckou literaturou a neustále na vědeckých seminářích jsme my, vytváření názorů, trvali na tom, že za onemocnění srdce jednoduše odpovídá zvýšená hladina cholesterolu v krvi.

Jedinou přijatelnou léčbou bylo předepisování léků ke snížení cholesterolu a dieta, která spočívala ve výrazném omezení příjmu tuků.

Pochopitelně jsme věřili, že taková léčba sníží hladinu cholesterolu a výskyt srdečně-cévních onemocnění. Nedodržení těchto doporučení se považovalo za kacířství a zanedbávání lékařské péče.

Ale to nefunguje!

Tato doporučení se již dnes nedají vědecky ani morálně obhájit. Před pár lety se zjistilo, že skutečnou příčinou kardiovaskulárních chorob je zánět tepenné stěny.

Tento objev pomalu vede ke změně dosavadní léčby onemocnění srdce a dalších chronických onemocnění.

Dávno zavedená stravovací doporučení vyústila do epidemie obezity a cukrovky. Jejich následky jsou tak rozsáhlé, že z hlediska úmrtnosti, lidského utrpení a hospodářských důsledků se jim nevyrovná žádná epidemie moru v historii.

I přes skutečnost, že 25 % populace užívá drahé statinové léky ke snížení cholesterolu a vyloučili se ze stravy tuk, tento rok umře na srdečně-cévní onemocnění více Američanů než kdykoliv předtím.

Statistiky Americké kardiologické asociace uvádějí, že v současnosti trpí 75 milionů Američanů srdečně-cévním onemocněním, 20 milionů má cukrovku a 57 milionů pacientů má začínající cukrovku.

Tato onemocnění postihují každoročně stále více lidí v mladším a mladším věku.

Jinými slovy můžeme říci, že kdyby se v těle nevyskytoval zánět, cholesterol by se nehromadil na stěnách cév a nezpůsoboval onemocnění srdce a mrtvici.

Nebýt v těle zánět, cholesterol by tělem procházel přirozeně a volně. Je to však právě zánět, který způsobuje, že cholesterol uvízne jako v pasti.

Zánět není komplikovaný proces, je to poměrně jednoduchá přirozená obrana našeho těla vůči cizím vetřelcům, jako jsou bakterie, toxiny nebo viry. Cyklus zánětu je dokonalý v tom smyslu, že ochraňuje tělo před takovými nevítanými hosty, jako jsou bakterie a viry.

Pokud však naše tělo neustále vystavujeme toxinům a přijímáme potravu, která pro nás není absolutně vhodná, vzniká stav, který se nazývá chronický zánět. Chronický zánět je škodlivý asi v takové míře, jako je prospěšný zánět akutní.

Kdo by se chtěl opakovaně vystavovat vlivu škodlivých potravin nebo jiných látek, o nichž je známo, že mohou člověku ublížit? Zřejmě kuřáci, ale ti se rozhodli dobrovolně.

My ostatní jednoduše dodržujeme stravovací doporučení, která spočívají v příjmu nízkotukové stravy bohaté na polynenasycené tuky a sacharidy.

Ani netušíme, že si tak opakovaně poškozujeme cévy a vyvoláváme v těle chronický zánět, který vede k srdečně-cévním onemocněním, mrtvici, cukrovce a obezitě.

Dovolte mi, abych vám to zopakoval: Zranění a záněty cév způsobuje nízkotuková strava, kterou nám medicína hlavního proudu doporučuje už léta.

Co je příčinou chronického zánětu? To je zcela jednoduché – nadměrné množství jednoduchých, vysoce zpracovaných sacharidů (cukr, mouka a všechny výrobky, které je obsahují) a častá konzumace omega-6 olejů jako například sójový, kukuřičný či slunečnicový olej, které jsou hojně obsaženy v mnoha zpracovaných potravinách.

Zkuste si na chvíli představit, jak opakovaně třete tvrdý kartáč o jemnou pokožku, dokud nezčervená a téměř nezačne krvácet. Tento proces opakujete několikrát za den po dobu pěti let.

Pokud byste vůbec tolerovali takové bolestivé tření, krváceli byste a místo by oteklo a zapálilo se. Zranění by se každým opakováním zhoršovalo.

Toto je výborný způsob, jak vám přiblížit, co se děje v našem těle při zánětlivém procesu, který možná ve vašem těle právě probíhá.

Bez ohledu na to, kde proces zánětu vznikne, externě nebo vnitřně, je to stále tentýž proces. Viděl jsem tisíce a tisíce cév. Nemocné cévy vypadají, jako by někdo vzal kartáč a opakovaně s ním drhl jejich jemné stěny.

Několikrát za den, neustále. Potraviny, které jíme, způsobují malá zranění přecházející do stále větších zranění, ta nutí tělo k neustálé obraně, a tak se spouští zánětlivý proces.

Zatímco si vychutnáváme úžasnou chuť sladké koblihy, naše tělo spouští poplach, jako by mu právě nepřítel vyhlásil válku.

Potraviny plné cukrů a jednoduchých sacharidů a zpracované potraviny s omega-6 mastnými kyselinami pro dlouhou trvanlivost tvoří základ americké stravy už šest desetiletí. Každý z nás s nimi přijímá do svého těla jed.

Jak se může konzumace jedné sladké koblihy přeměnit na celou kaskádu zánětů, které způsobují vážná onemocnění?

Představte si, že se vám podařilo vylít na klávesnici sirup; získáte tak obraz toho, co se děje v buňkách. Když konzumujeme jednoduché sacharidy, jako jsou cukry, úroveň cukru v krvi prudce stoupá.

Na to reaguje slinivka vyloučením inzulínu, jehož primárním cílem je dostat cukr do každé buňky, kde se skladuje jako zdroj energie. Pokud je buňka plná a nepotřebuje tento jednoduchý cukr, tak ho odmítne, aby se vyhnula problémům.

Když vaše už plné buňky odmítnou přijmout glukózu, zvýší se hladina cukru v krvi, což produkuje více inzulínu, glukóza se přemění na tukové zásoby.

Co to má společného se zánětem? Cukr v krvi je pod přísnou kontrolou a výkyvy od optimální hodnoty se velmi rychle redukují. Nadbytečné molekuly cukru se navážou na různé proteiny a poškozují tak stěny cév.

Takové opakované poškozování spouští zánětlivou reakci. Pokud se hladina cukru v krvi prudce zvýší několikrát za den, je to jako byste vaše cévy zevnitř přejeli brusným papírem.

Zřejmě si to nedokážete ani představit, ale ujišťuji vás, že to je opravdu tak. Viděl jsem to u více než 5 000 pacientů, které jsem operoval v průběhu 25 let. Všichni měli společnou jednu věc – zánět v tepnách.

Vraťme se však ještě k té koblize. Tato nevinně vypadající dobrota nejenže obsahuje cukr, ale je také upečená na jednom z mnoha omega-6 olejů, například na sójovém.

Chipsy i hranolky jsou jím doslova prosáklé; zpracované potraviny je také obsahují, aby si tak zachovaly delší trvanlivost.

Zatímco omega-6 jsou esenciální aminokyseliny – jsou součástí každé buněčné membrány, která kontroluje vše, co vejde do buňky a z ní vyjde – musí být ve správném poměru s omega-3 mastnými kyselinami.

Pokud se jejich rovnováha naruší nadměrnou konzumací omega-6 mastných kyselin, buněčné membrány začnou produkovat chemikálie s názvem cytokiny, které přímo způsobují zánět.

Dnešní strava obsahuje velký nepoměr těchto dvou mastných kyselin. Poměr omega-6 ku omega-3 je dnes přibližně od 15 : 1 až do 30 : 1. To značí obrovské množství cytokinů způsobujících zánět. Dnes považujeme za optimální a zdraví prospěšný poměr 3 : 1.

Aby toho nebylo málo, nadbytečné kilogramy, co se na nás přilepily, protože naše strava obsahuje množství sladkých koblih, vytvářejí přesycené tukové buňky, které produkují velké množství chemikálií podporujících zánět.

Proces, který začal sladkou koblihou, se časem mění na začarovaný kruh. Ten vede k srdečně-cévním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku, cukrovce a nakonec i Alzheimerově chorobě, protože zánětlivý proces nepolevuje.

Není pochyb, že čím častěji konzumujeme předpřipravené a zpracované potraviny, tím více otevíráme dveře zánětlivým procesům. Lidské tělo nedokáže zpracovat a ani nebylo předurčeno ke konzumaci jídla plného cukru a nasáklého omega-6 mastnými kyselinami.

Existuje jen jeden způsob, jak potlačit zánět, a to vrátit se k potravinám, které jsou co nejblíže ke svému přirozenému stavu. Chcete-li získat svaly, jezte více bílkovin.

Ze sacharidů si vybírejte ty složené, například barevné ovoce a zeleninu. Omezte nebo zcela vylučte omega-6 oleje (jako například sójový nebo kukuřičný olej), jakož i zpracované potraviny, které je obsahují, protože v těle způsobují zánět.

1 lžíce kukuřičného oleje obsahuje 7 280 mg omega-6 tuků a sójový olej obsahuje 6 940 mg. Místo nich použijte olivový olej nebo máslo od dobytka krmeného čerstvou trávou.

Zvířecí tuk obsahuje o 20 % méně omega-6 a je mnohem méně pravděpodobné, že způsobí zánět, než údajně zdravé oleje označené jako polynenasycené. Zapomeňte na „vědecká fakta“, která vám byla vtloukána do hlavy po desetiletí.

Tvrzení, že samotné nasycené tuky vám způsobují srdečně-cévní onemocnění, není pravdivé. A ani to, že zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

Navíc, jelikož dnes už víme, že samotný cholesterol nezpůsobuje vznik kardiovaskulárních onemocnění, obavy z nasycených tuků jsou ještě absurdnější.

Teorie cholesterolu vedla k doporučením vynechat ze stravy tuk zcela nebo ho zredukovat na minimum. Vytvořily se tak potraviny, které v současnosti způsobují epidemii zánětů.

Západní medicína udělala obrovskou chybu, když doporučila lidem vyhýbat se nasyceným tukům a nahradit je potravinami s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin.

Proto dnes máme epidemii zánětů v tepnách, což vede k onemocněním srdce a dalším tichým zabijákům.

Snažte se vrátit k jídlu, jaké vám připravovaly vaše babičky, a ne k tomu, které přinášela z přeplněných poliček supermarketů vaše máma.

Eliminováním potravy, která způsobuje v těle zánětlivé reakce, a obohacením vaší stravy o esenciální živiny z čerstvých potravin dokážete zvrátit roky poškozování vašich cév a celého těla konzumací „moderní“ stravy.

zdroj : vylectese.cz


REKLAMA


VYBALANCUJEME VAŠE TUKY S PRVOTŘÍDNÍ OMEGA 3

POTŘEBUJETE PORADIT NEBO SE JEN ZEPTAT?


By redakce

Related Post