REKLAMA
Snadná příloha, kterou využijete k nejrůznějším pokrmům. Vyniká jedinečnou chutí a po nakrájení mozaikovým vzhledem. Nejčastěji se podává s omáčkou, ale výborný je i k dušenému masu.
Suroviny na pět porcí
- sůl
-
2 ks vejce
- muškátový květ
-
2 dl mléko
-
100g hrubá mouka
- pepř mletý
- petrželka
-
250g žemle
Postup přípravy receptu
Starší housky nebo rohlíky nakrájíme na kostičky a lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bílého pepře a necháme asi 15 minut odležet. Poté pomalu vmícháme sníh z bílků a těsto na karlovarský knedlík je hotové.
Těsto vytvarujeme ho do úhledné šišky, aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar. Před vařením hmotu zabalíme ho do olejem vymazaného alobalu nebo potravinové fólie, ve které ho vaříme cca 20 – 25 minut.
Ke klasické svíčkové chutná Karlovarský knedlík výtečně. Také ke křenové nebo rajské omáčce, ale „knedlo-vepřo-zelo“ s Karlovarským knedlíkem je unikát.