Po. Pro 30th, 2024
KVListy
REKLAMA

Opět se na konci léta objevily tradičně tolik oblíbené houby. Houbaři letos na Karlovarsku nacházejí velké množství  pravých hřibů. v košících nadšených sběratelů hub nechybí lišky, ryzci, klouzci, holubinky ani oblíbené křemenáče. A co teprve řízečky z obrovské píchavky, to je pochoutka. Z hub lze vyčarovat cokoliv. Od smaženice počínaje, přes různé omáčky, zavařeniny až například po houbové pečenáče. Syrové houby jsou toxické. čtěte do konce…

My si dnes dáme starou Českou specialitu.

Houbový kuba

K přípravě houbového kuby je naprosto nezbytné vepřové sádlo. Pokrmu dodá charakteristickou chuť a vůni. Pokud máte možnost, sežeňte si pravé domácí.

Ingredience

    • 3 hrsti sušených hub
    • mléko na namočení hub
    • 300 g středních krupek
    • 3 lžíce sádla + trocha na vymazání pekáčku
    • sůl
    • 2 velké cibule, na jemno nakrájené
    • 5 stroužků česneku, prolisovaných
    • mletý pepř
    • 3 lžíce majoránky
    • 1 lžička mletého kmínu

Příprava jídla

1.  Houby na půl hodiny namočte do mléka, pak pět minut povařte a slijte; krupky propláchněte vodou. Část sádla rozpalte v hrnci a kroupy na něm krátce osmahněte. Podle návodu na obalu přilijte vodu, osolte a kroupy uvařte doměkka.

2.  Cibuli osmahněte v pánvi na zbytku sádla, přidejte houby, kmín a asi pět minut duste. Směs zamíchejte k uvařeným krupkám, přidejte česnek, majoránku a pepř, dosolte a zapékejte na 180°C ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut.

Tak dobrou chuť

Pozor, syrové jsou toxické

Než dáte hřiby do mrazničky, předvařte je. V žádném případě je nedávejte do mrazáku v syrovém stavu. Houby se totiž nezamrazí okamžikem, kdy zavřete dvířka mrazáku. Uvnitř hub jsou enzymy, které se je snaží ze všech sil zlikvidovat a rozkládají je. Během toho se neustále uvolňují mykotoxiny, což jsou škodliviny, které pak napadají hlavně slinivku. A než se hřiby zamrazí na nějakých minus dvacet a činnost enzymů ustane, trvá to několik hodin. Proto je dobré je nejprve tepelně upravit. Kousky očištěných hub vhoďte do osolené vroucí vody s trochou octa a považte 4 až 8 minut. Následně ochlaďte ve studené vodě a teprve až vychladnou a oschnou, dejte houby do mrazáku.

.
[carousel_slide id=’9109′]

 

By redakce

Related Post