22. května 2024

zprávy z Karlovarského kraje

Zelí s červenou řepou

REKLAMA

Salát z červené řepy a zelí.

Tento recept je od paní Věry, která ho má od sousedky ze zahrádky.

Budeme potřebovat tyto ingredience:

1 kg červené řepy

1 kg hlávkového zelí

20 dg cibule

60 dcl vody

20 dcl octa

20 dkg krystalového cukru

1 a 1/2 lžíce soli

a kmín

Postup:  Nejdříve uvaříme červenou řepu do měkka, kterou po vychladnutí oloupeme. Hlávkové zelí nakrájíme do velké mísy na nudličky a zároveň oloupeme cibuli kterou nakrájíme na měsíčky. Červenou řepu po vychladnutí nastrouháme a přidáme k zelí s nakrájenou cibulí a vše pořádně promícháme.

Dále si připravíme nálev:

60 dcl vody

20 dcl octa

20 dkg krystalového cukru

Jeden a půl lžičky soli a kmín.

Tento nálev povaříme a horké nalijeme na zelí s červenou řepou, které už máme připravené ve velké míse nebo lavoru a pořádně promícháme. Tuto směs necháme dvacet čtyři hodin proležet a mezi tím vždy pořádně promíchat, aby se ta červená řepa spojila se zelím a pustila šťávu. Po čtyřiadvaceti hodinách si připravíme zavařovací sklenice, které pořádně vymyjeme. Po té plníme a pořádně stlačujeme touto směsí do sklenic. Po naplnění sklenic sterilizujeme dvacet minut. Tato směs je výborná k masu, nebo na polévku boršč.

Též si můžete místo červené řepy na pokrájené zelí nastrouhat křen, osolit, okmínovat a místo nálevu pokapat olejem a namačkat do sklenic. Tato směs je dobrá při oslavách a k různým jídlům.

 

 

Copyright © Všechna práva vyhrazena | Newsphere by AF themes.