8. května 2024

zprávy z Karlovarského kraje

Vánoční kapři jsou již na sádkách

Karlovarské listy

REKLAMA

,,Vánoční kapr se do řeky ani rybníka nevrací.“

Letošní výlovy rybníků již skončily, ryby čekají v sádkách na prodavače, kteří je budou nabízet jako každý rok na svých stáncích prakticky po celém městě. Vánoční kapr by neměl chybět na každém štědrovečerním stole a šupinka pak do peněženky pro štěstí a hojnost peněz.

Konzumace ryb však není v Čechách praktikována jedenkrát týdně, ale u mnohých právě jedenkrát za rok a to jen jako tradiční štědrovečerní pokrm, který je před rozdáváním dárků jedním ze symbolů vánoc. Škoda, ale je to fakt.

Jak vybrat vánočního kapra je pro lajka zcela nesplnitelný úkol. Platí jen to, že kapr, kterého koupíte od stánkařů je určen pouze pro konzumaci. Milná je domněnka těch, kteří si myslí, že vypuštěním takto pořízeného živého kapra do volné přírody udělají  dobrý skutek, ale opak je pravdou.  Pokud kapr přijde do styku s chlorovanou vodou, dochází k postupnému poškození žaberního systému a zhruba do týdne po vypuštění takové ryby dojde k jejímu úhynu. Dalším faktorem je to, že v sádkách ryby již nepřijímají potravu několik týdnů.

Pro naše ratolesti může být šok, když živého kapra pustíte do vany, do které si napustíte automaticky teplou vodu. Každá ryba, která se dostane z ledové vody do teplé dostane teplotní šok a jeví se jako leklá. Často leží na boku u hladiny a naše děti se spolehlivě rozpláčou. Ano i toto je týrání, které nám prodejci ryb potvrdili, kdy následně dochází tatínky a maminkami k reklamaci neplavajících ryb v jejich vanách. Ve studené vodě živý kapr několik dní na dně vaší vany spolehlivě přečká.

Ale k samotnému nákupu kapra patří výběr u kádí prodavačů , zejména podle velikosti a jeho váhy. Aby byla večeře pro čtyřčlennou rodinu opravdovým zážitkem měl by kapr vážit alespoň dvě a půl kila, protože po jeho zpracování nám zbude krom hlavy zhruba jen polovina váhy na tradiční smažení v trojobalu. Předpokladem je samozřejmě to, že budete dělat i tradiční rybí polévku, pak zpracujete i hlavu a v případě, že trefíte na jikrnačku, tak pokud máte rádi i jikry.

Hlavním kritériem při nákupu vánočního kapra je však to,  jak ryba vypadá, zdali není potlučená a zejména její správné usmrcení je zárukou gurmánského zážitku. Po omráčení ryby je důležité řádné vykrvení, které se provádí nejefektivnějším způsobem tak, že prodejce přetne nožem žaberní oblouky ryby, kdy dojde i ke správnému usmrcení. Pokud by váš nákup kapra proběhl jiným způsobem, mohlo by se jednat podle veterinárních předpisů k týrání.

Jedním z důležitých momentů je také dobře provzdušněná voda, ve které se ryby nachází. Toto prodejci musí provádět buď tekoucí vodou, která soustavně kádí protéká nebo vzduchováním obdobně jako v akváriu. Voda by měla být vždy čistá a to jeden z důvodu, aby kupující dobře viděl ryby, které si vybírá a kupuje. Ideální čas, kdy ryby nakoupit je krátce před jejich konzumací, pokud budete ryby nakládat, tak maximálně tři dny v chladném prostředí. Lze samozřejmě využít i zmrazení vykuchaných a naporcovaných ryb. Čerstvá, chlazená rybička je ale vždy nejlepší.

Prodejci v četně rybářů musí mít ryby vyšetřeny Veterinární správou,  proto ryby většinou i neprofesionální rybáři (Český rybářský svaz) nakupují od rybářů profesionálů, jedná se o rybářství provozované státními firmami například Chodová Planá a Mariánské Lázně, ti mají ryby zaručeně veterinárně prohlédnuté.

Nezapomeňte si koupit citróny. Fantazii se meze nekladou ,, Dobrou chuť.“ #

Copyright © Všechna práva vyhrazena | Newsphere by AF themes.