Salát z červené řepy a zelí.
Tento recept je od paní Věry, která ho má od sousedky ze zahrádky.
Budeme potřebovat tyto ingredience:
1 kg červené řepy
1 kg hlávkového zelí
20 dg cibule
60 dcl vody
20 dcl octa
20 dkg krystalového cukru
1 a 1/2 lžíce soli
a kmín
Postup: Nejdříve uvaříme červenou řepu do měkka, kterou po vychladnutí oloupeme. Hlávkové zelí nakrájíme do velké mísy na nudličky a zároveň oloupeme cibuli kterou nakrájíme na měsíčky. Červenou řepu po vychladnutí nastrouháme a přidáme k zelí s nakrájenou cibulí a vše pořádně promícháme.
Dále si připravíme nálev:
60 dcl vody
20 dcl octa
20 dkg krystalového cukru
Jeden a půl lžičky soli a kmín.
Tento nálev povaříme a horké nalijeme na zelí s červenou řepou, které už máme připravené ve velké míse nebo lavoru a pořádně promícháme. Tuto směs necháme dvacet čtyři hodin proležet a mezi tím vždy pořádně promíchat, aby se ta červená řepa spojila se zelím a pustila šťávu. Po čtyřiadvaceti hodinách si připravíme zavařovací sklenice, které pořádně vymyjeme. Po té plníme a pořádně stlačujeme touto směsí do sklenic. Po naplnění sklenic sterilizujeme dvacet minut. Tato směs je výborná k masu, nebo na polévku boršč.
Též si můžete místo červené řepy na pokrájené zelí nastrouhat křen, osolit, okmínovat a místo nálevu pokapat olejem a namačkat do sklenic. Tato směs je dobrá při oslavách a k různým jídlům.