Krajské zdravotnictví se hejtmanovi Karlovarského kraje sype pod rukama

REKLAMA

(Karlovy Vary, 6. 1. 2022)

Neuplynul ještě ani jeden rok od chvíle, kdy se hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek bil v prsa se slovy, že si bere pod svá křídla resort zdravotnictví a že ho postaví na nohy. Následovalo ale ono známé: skutek – utek, což se v podání nynějšího hejtmana stává už téměř pravidlem. A tak místo zlepšení situace nebo jasně specifikovaného receptu, jak zdravotnictví pomoci, odtékají z krajského rozpočtu stamiliony korun jako nejrůznější formy podpory, provozní úvěry a také odměny pro spřízněné duše sedící ve vedení Karlovarské krajské nemocnice.

„Stále nemohu pochopit, že pro půlmilionové odměny vedení KKN mohl vůbec někdo zvednout ruku, když všichni víme, v jakém stavu, především personálním, nemocnice v Chebu je. A tady jde už i o životy lidí. V tichosti a bez plně kvalifikované náhrady totiž odešel primář chebské interny Stanislav Adamec a my v souvislosti s personální nouzí na chebské interně víme o minimálně jednom fatálním selhání zdravotníků, kdy nemělo dojít k poskytnutí adekvátní péče a pacient byl odeslán zpět domů”, konstatuje krajská zastupitelka Gabriela Dostálová.

Ta zároveň nechápe, jak je možné, že o takto zásadní změně na jednom z nejdůležitějších postů chebské nemocnice nebyli informováni krajští zastupitelé ani členové zdravotního výboru. „Je neuvěřitelné, že starosta Chebu Antonín Jalovec, starosta Aše Dalibor Blažek, starosta Mariánských Lázní Martin Kalina, starosta Františkových Lázní a poslanec v jedné osobě Jan Kuchař, nebo senátor za Chebsko Miroslav Plevný a další koaliční zastupitelé mlčí, kritickou personální situaci v chebské nemocnici přehlížejí a dále tleskají hejtmanovi a jeho lidem v představenstvu nemocnice,“ doplňuje další krajský zastupitel Martin Hurajčík.

Skutečnost, že je v Karlovarském kraji nedostatek lékařů nikdo z opozičních zastupitelů nerozporuje. Všichni se ale podivují nad další snahou vedení kraje zamlžovat fakta, bránit opozici v přístupu k informacím a hlavně neříkat pravdu. „Jsem přesvědčena, že jsme měli být o odchodu primáře Stanislava Adamce z Chebu minimálně informováni. Myslím si, že v žádném případě nesmí být vyplaceny půlmilionové odměny třem členům představenstva Karlovarské krajské nemocnice a dokonce si myslím, že by odpovědní lidé měli za selhání interního oddělení ve výše zmíněném případě nést osobní odpovědnost. A týká se to samozřejmě jak generálního ředitele Josefa Märze, tak v konečném důsledku i Petra Kulhánka, který tvrdil, že zdravotnictví je jeho resort,“ přidává se místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová.

Celou smutnou anabázi kolem současného dění v chebské nemocnici dokreslují věty krajského zastupitele a předsedy Výboru pro zdravotnictví Karlovarského kraje Petra Kubise: „Na každém zasedání zdravotního výboru se výslovně ptám Josefa Märze, zda jsou nějaké personální problémy nebo otázky, které je třeba řešit. Vždy jsem ujištěn, že se nic neděje a vše je v pořádku a bez problémů. Pak se ale dozvím o odchodu primáře jednoho z nejzásadnějších a nejvytíženějších oddělení chebské nemocnice a následně o selhání personálu v případě špatně diagnostikovaného stavu pacienta, který je v ohrožení života.“


komentář:

Měl jsem možnost poznat politika Kulhánka při práci pro občany. Co je velmi znepokojivé, je jeho hlavní práce, která mnohokrát poškodila nejen mezilidské vztahy. Jedná se o jeho PR. Kulhánek jako bývalý novinář umí velmi obratně přeskakovat témata, ale když mu položí někdo otázku na tělo, tak vše zamluví, nebo vůbec neodpoví a pokračuje o něčem úplně jiném, takže se tazatel nic nedozví.
Stejně dobře prodává dobrou práci druhých jako svou vlastní. Nepříjemné věci, které se musí nepopulárně řešit, rychle zametá pod koberec i za cenu, že se věci nepohnou. Veřejný sektor a zakázky zapleveluje svými politickými kamarády, kdy obhajuje to neobhajitelné. Často je jedná o podlimitní zakázky bez výběrových řízení, kde vítězí stejní dodavatelé, nevyjímaje členy jeho politického hnutí KOA (redakce má prokazatelné příklady k dispozici). 
Pracoval jsem s ním dost dlouho, abych poznal, že Kulhánek není dobrý politik, spíš si jen tak povídá nebo rád cestuje za veřejné peníze. Vyhýbá se skutečné a hlavně nemedializované práci, ale pokud lze z něčeho vytřískat pozitivní politický kapitál, tak netrpělivě stojí první v řadě. Mnozí novináři z Karlovarského kraje si z Kulhánkem  tykají, a to se často odráží i ve veřejném prostoru. 

Možná proto se občané o skutečných problémech mnoho od Kulhánkovo kamarádů nedozví.